RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag een uitspraak gedaan die grote arbeidsrechtelijke consequenties kan hebben. Bedrijven mogen niet zomaar meer personeel 'verhuizen' om bijvoorbeeld goedkoper uit te zijn, terwijl deze medewerkers hetzelfde werk blijven doen.

De zaak werd aangespannen door een kantinemedewerker met hulp van FNV Bondgenoten. Na een bijna zes jaar durende juridische strijd met cateraar Albron, die personeel had overgenomen van bierbrouwer Heineken, kreeg hij donderdag het concern op zijn knieƫn.

Uitbesteden werkzaamheden
Net als veel andere medewerkers in de beveiliging, de schoonmaak en de bedrijfscatering, kregen de kantinemedewerkers te maken met het uitbesteden van werkzaamheden. Het personeel blijft dan vaak hetzelfde werk doen, op dezelfde werkplek. Alleen de baas verandert.
In dit geval werd cateraar Albron de nieuwe werkgever, voorheen was het bierbrouwer Heineken. Bij de overstap moest het personeel flink wat salaris inleveren. Bijvoorbeeld ging de voormalige teammanager van 46 duizend euro (bruto) op jaarbasis naar 20 duizend. Dat kon omdat Heineken een constructie gebruikte waarbij het personeel is ondergebracht in een andere bv.

In principe moeten werknemers worden overgenomen als een onderneming wordt gekocht door een andere werkgever. Zij behouden dan hun arbeidsvoorwaarden. Heineken gebruikte echter een truc waardoor de werknemers niet hun rechten behielden. Deze constructie wordt volgens deskundigen door veel Nederlandse ondernemingen gebruikt.

Andere vennootschappen
In dit geval was het personeel van de bierbrouwer in dienst van een personeel-bv. Deze bv 'verhuurde' vervolgens de medewerkers aan de andere vennootschappen. Toen Albron in 2005 de catering van Heineken overnam hoefde het bedrijf geen werknemers over te nemen, omdat deze slechts als gedetacheerde krachten in de kantine werkzaam waren.

Ze mochten wel in dienst komen van Albron, maar dan moesten ze een nieuw contract tekenen en genoegen nemen met veel slechtere arbeidsvoorwaarden.

Dit mag niet meer
Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat dit niet meer mag. Personeel dat permanent gedetacheerd is bij de dochteronderneming hoort nu bij die dochteronderneming.

Arbeidsrechtspecialisten verwachten dat dit oordeel van het Europees Hof een stroom van claims van 'gedupeerde' werknemers tot gevolg kan hebben.

Het gerechtshof heeft de zaak geschorst in afwachting van het antwoord van het Europees Hof van Justitie. Binnenkort zal het gerechtshof op basis van dit antwoord een uitspraak doen. De EU-wetgeving is leidend.

Bron: Volkskrant, 22-10-2010


Copyright © 2024 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen