RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ISO 14001 is de norm voor het opzetten van een milieumanagementsysteem. Een milieumanagementsysteem is gericht op het beheersen en verbeteren van prestaties op milieugebied. Via een milieumanagementsysteem wordt structureel aandacht besteed aan milieu in de bedrijfsvoering. Hierbij staan drie belangrijke uitgangspunten centraal:

1. Voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van milieu;
2. Het beheersing van de milieu-risico's binnen uw organisatie;
3. Streven naar een permanente verbetering van de milieuprestaties van uw organisatie.

Waarom een milieumanagementsysteem?

Met een milieumanagementsysteem kan een organisatie zich onderscheiden van concurrenten en kan de relatie met externe partijen, zoals omwonenden en de overheid, aanzienlijk verbeteren. Bij een goed functionerend milieumanagementsysteem kunnen mogelijk afspraken worden gemaakt met de overheid met betrekking tot een milieuvergunning op hoofdlijnen. Een recente ontwikkeling in het kader van duurzaam ondernemen is dat ISO 14001 een vereiste wordt om opdrachten te krijgen van grote opdrachtgevers zoals de overheid.

Het milieumanagementsysteem biedt een goed inzicht in de milieuprestatie van de organisatie door middel van de structurele monitoring van emissies, afvalstromen, gebruikte grondstoffen, energie en overige milieu-aspecten. Daardoor kunnen milieudoelstellingen en behaalde resultaten concreet en inzichtelijk worden gemaakt. Deze belangrijke informatie kan voor het management mede de basis vormen voor het nemen van belangrijke beslissingen. Ook is deze informatie relevant voor de diverse stakeholders (klanten, overheid, omwonenden, intermediaire organisaties, financiële instellingen en verzekeraars, etc.).

ISO 14001 schrijft niet voor aan welke milieu-aspecten een organisatie moet gaan werken of hoe de processen ingericht moeten worden. Dat is aan de organisatie zelf om te bepalen. Om deze reden is de norm breed toepasbaar, zowel voor industriële bedrijven als voor kantoororganisaties.

Rodenburg & Van der Hoeven ondersteunt gecertificeerde bedrijven en helpt bij het opzetten van nieuwe milieumanagementsystemen. Enkele werkzaamheden die wij voor u kunnen uitvoeren zijn:

- het ondersteunen bij het opzetten van uw milieumanagementsystemen;
- het houden van interne audits;
- het assisteren bij de jaarlijkse directiebeoordeling;
- het ondersteunen van de Milieucoördinator of optreden als Milieucoördinator.


Copyright © 2024 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen